Så ska kriminella nätverk i Borås stoppas
Centrum för kunskap och säkerhet är Borås kommuns nya säkerhetsavdelning. Uppdraget: Göra staden tryggare.
I september klev Peder Englund, tidigare på Ekobrottsmyndigheten, på jobbet som avdelningschef för Borås kommuns nya satsning Centrum för kunskap och säkerhet. Nu börjar arbetet ta form.
– Jag tror inte att det är mer otryggt i Borås än på andra ställen men visst har vi problem som vi behöver se över och titta över. Och det är något vi aldrig kan stoppa utan det ska vi ju hela tiden arbeta med, säger han.
Samordna myndigheter
Centrum för kunskap och säkerhet skapades med inspiration från Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg, och har ungefär samma funktion. Men i Borås är uppdraget betydligt bredare. Där ska man bland annat motverka hedersvåld, organiserad brottslighet och korruption. Dessutom ska man starta visselblåsarfunktion, avhopparverksamhet och samtidigt samordna Borås kommuns säkerhetsarbete.
– Vi kan hitta gemensamma nätverk här för att bekämpa det här. Då är polisens roll oftast att lagföra och vi kan till exempel stärka föräldrarollen, vi kan arbeta med fritidsledare, vi kan informera skolan just för att stärka medborgarnas förmåga att stå emot dom här krafterna, säger Peder Englund.
Extremism och gängvåld hänger ihop
SVT har rapporterat om ett flertal gängrelaterade skottlossningar och knivskärningar i Borås under det senaste året. Dessutom har kommunen visat sig vara en plats för radikalisering och IS-rekrytering.
Och det är två av problemen som stadens nya säkerhetsavdelning kommer att fokusera på.
– Ofta är människor sökande i den här världen. Och vi har ju sett ute i Europa att många som har blivit radikaliserade, och på något sätt hänger ihop med de terroristorganisationer som är aktuella i dag, har någon form av kriminell bakgrund. Så det är viktigt att vi samverkar där. Alltså att vi skapar nätverk som svarar upp mot båda de här företeelserna, säger Peder Englund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar